środa, 10 grudnia 2014

Pomysły na kulinarne prezenty cz. II - książki kulinarne

Pomysłów na prezenty gwiazdkowe ciąg dalszy - dzisiaj garść książek - zarówno tych stricte kulinarnych, jak i tych luźno związanych z tematem gotowania. Ładnie wydana książka pod choinką to zawsze sprawdzający się prezent, a dzisiaj możecie wybierać praktycznie wyłącznie z tych ładnie wydanych.
W tym roku na sklepowych półkach pojawiło się sporo ciekawych pozycji. Książek kulinarnych jest coraz więcej, a na dodatek są coraz piękniejsze - z coraz ładniejszymi zdjęciami, coraz bardziej dopracowanymi i dopieszczonymi tekstami i coraz bardziej zaskakującymi przepisami.


ZAPACH TRUSKAWEK
Trafionym prezentem z pewnością będzie Zapach truskawek Ani Włodarczyk z przepięknego bloga Strawberriesfrompoland. Książka odkrywająca  przed czytelnikami zapomniane przepisy sprzed lat, wzruszające historie z pełnego ciepła rodzinnego domu autorki i przepiękne zdjęcia z prywatnego albumu.



Zapach truskawek. Rodzinne opowieści
Anna Włodarczyk
Wydawnictwo Black Publishing
Cena: 34, 90 zł



JADŁONOMIA
Jeśli w polskiej blogosferze kulinarnej można wskazać jedną osobę, która zrobiła karierę-błysk i do której należy miniony rok, z pewnością będzie to Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Kuchnia roślinna nie tylko dla wegan, bo patrząc na zdjęcia Marty nawet najbardziej zagorzałemu mięsożercy może nagle zacząć się śnić po nocach tofu. Książka znika ze sklepowych półek zanim ktokolwiek zdąży mrugnąć okiem - jeśli jednak będziecie wystarczająco czujni, być może uda Wam się załapać na dodruk.


Jadłonomia. Kuchnia roślinna
Marta Dymek
Wydawnictwo Dwie Siostry
cena: 69 zł


FRANCUSKI SZEF KUCHNI
Halo? Czy ktoś tutaj nie zna Julii Child? Ręka do góry, kto nie zna kobiety, która nauczyła Amerykę gotować i zamieniła amerykańskie uwielbienie do fastfoodów na miłość do klasycznej kuchni francuskiej. Jeśli naprawdę nie znaliście wcześniej Julii Child, ta książka to Wasz osobisty must have. Przygotujcie się jednak na nieco inną pozycję niż pozostałe wymienione w tym zestawieniu, zachwycające nie tylko opowieściami i przepisami, ale także klimatycznymi fotografiami - u Julii Child nie znajdziecie zdjęć, a jedynie tekst, wspaniały i porywający. Julia Child to legenda, a z legendami się nie dyskutuje. Maszerujcie do kuchni zrobić dowolny przepis z tej książki, a w tle puśćcie sobie film Julie&Julia z rewelacyjną jak zawsze Meryl Streep.


Francuski szef kuchni
Julia Child
Wydawnictwo Literackie
Cena: 39,90 zł


Z DZIAŁKI, Z LASU I TAKIE TAM
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy kochają przetwory i pragną stać się mistrzami w przygotowywaniu musów, dżemów, marynat i sosów pomidorowych ratujących życie w środku zimy. Odręczne notatki, niebanalne rysunki i wiele praktycznych porad - trzymając Z działki, z lasu i takie tam w ręku poczujecie się, jakbyście przeglądali znaleziony na strychu notatnik z przepisami swojej babci. A przecież wiadomo, że to właśnie babcie gotują najlepiej na świecie.


Z działki, z lasu i takie tam
Agata Królak
Wydawnictwo Dwie Siostry
Cena: 35 zł


GOTUJ SPRYTNIE JAK JAMIE
Ja tą książką w angielskiej wersji zachwycam się już od jakiegoś czasu, teraz można ją znaleźć także w polskich księgarniach. Chyba nie ma nikogo, kto nie zapałałby od pierwszego spojrzenia sympatią do zawsze uśmiechniętego Jamiego. Ciekawe przepisy, składniki nie-z-kosmosu, a także wiele ciekawych porad i wskazówek.


Gotuj sprytnie jak Jamie
Jamie Olivier
Wydawnictwo Insignis
Cena: 69,99 zł


O JABŁKACH
Jeżeli wciąż chcecie zrobić na złość Putinowi, przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego i mieć na półce kolejną piękną książkę kucharską, O jabłkach jest właśnie dla Was. Książka jest pełna przepisów na dania z jabłkami, zilustrowana apetycznymi jabłkowymi zdjęciami i w ogóle cała jabłkowa - została wydrukowana na ekologicznym papierze, który w całości został wytworzony z ogryzków jabłek.


O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser
Eliza Mórawska
Wydawnictwo Full Meal
Cena: 59 zł


SZKOŁA NA WIDELCU
Grzegorza Łapanowskiego można znać z wielu miejsc. Wydarzenia Stowarzyszenia Slow Food, targi z dobrym jedzeniem, akademia kulinarna dla dzieciaków i właściwie wszelkiego rodzaju wydarzenia kulinarne - wszędzie tam można go spotkać, a całej Polsce dał się poznać jako prowadzący i juror Top Chefa.
Tak jak od lat propaguje smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie, tak teraz wspólnie z Mają Sobczak prowadzącą bloga Qmamkasze postanowił zabrać się za edukację żywieniową Polaków. Z tej książki dowiecie się, co oznaczają poszczególne dodatki do żywności oznaczone jako E i czy naprawdę wszystkie są takie straszne jak nam się wydaje, a przede wszystkim - jak czytać etykiety, aby nie dać się zwariować. Dla każdego, kto zaczyna swoją przygodę z gotowaniem i samodzielnym robieniem zakupów spożywczych albo chce zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze i zdrowsze.


Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny
Maja Sobczak, Grzegorz Łapanowski
Wydawnictwo Publicat
Cena: 25,82 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...