piątek, 28 listopada 2014

Ciasto poczwórnie czekoladowe


Naszła Cię ochota na czekoladę? Zawsze można zjeść ukradkiem, tak, aby nikt nie zauważył, z zachomikowanej gdzieś na dnie szuflady tabliczki czekolady jedną kostkę. Albo dwie. Albo pięć. Ups. Zostało tylko opakowanie?
Tabliczki czekolady mają to do siebie (przynajmniej te w moim domu), że kończą się w najmniej spodziewanym momencie, w dodatku zawsze za szybko. A gdyby tak tę jedną tabliczkę przerobić na ciasto czekoladowe? Podwójnie czekoladowe? Niech będzie i poczwórnie. Tyle więcej do pojadania ukradkiem.

Kiedy myślę Nigella Lawson, widzę rozpuszczoną czekoladę wymieszaną z cukrem i posypaną czekoladą. Z kostką czekolady jako przegryzką. ;) Dlatego kiedy w oko wpadł mi przepis na ciasto poczwórnie czekoladowe wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę. I był - zarówno do popołudniowej herbaty jak i na ukradkowe podjadanie w środku nocy. Wprawdzie znika w dokładnie tak samo zastraszającym tempie jak czekolada, ale mimo wszystko jest go nieco więcej - wystarczy na kilka godzin dłużej.



Składniki (prostokątna foremka o wymiarach 21x11 cm):
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g kakao
275 g cukru
175 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
80 ml śmietany 18%
125 ml wrzącej wody
100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki

Syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru

Przygotowanie:
Siekamy czekoladę na niewielkie kawałki.

Z mąki, sody oczyszczonej, kakao, cukru, masła, jajek, ekstraktu waniliowego i śmietany wyrabiamy ciasto, łącząc składniki za pomocą miksera lub robota kuchennego. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy wrzącą wodę. Następnie do masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy wszystko łyżką.

Masę czekoladową przekładamy do foremki wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 55 - 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Na parę minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika przygotowujemy syrop: w garnku mieszamy wszystkie składniki i gotujemy całość przez pięć minut - syrop powinien nieco zgęstnieć.

Wyciągnięte z piekarnika, gorące ciasto polewamy przygotowanym wcześniej syropem, który powinien w nie wsiąknąć (żeby mieć pewność, że całe ciasto zostanie nasączone syropem, można na wierzchu zrobić delikatnie kilka dziurek widelcem lub wykałaczką).

Źródło: klik, klik

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...