wtorek, 9 września 2014

Zupa grzybowa z warzywami


Aktualny status: łapacz. ;-) Łapię ostatnie promienie późnoletniego słońca i ostatnie chwile, kiedy jeszcze można chodzić boso po trawie. Łapię okraszone wyrzutami sumienia momenty zupełnego nie-myślenia na leżaku, łapię krótkie drzemki na ręczniku nad jeziorem i łapię ostatnie komary siadające na ramieniu. Staram się łapać promocje na bilety lotnicze, co na razie niestety nie wychodzi, a coraz częściej sama siebie łapię na tym, że nie do końca wiem, czy dzisiaj wtorek czy może już piątek. Ukochane ciepłe kapcie i coraz częstsze pytania Kiedy w bloku włączą ogrzewanie to ewidentne oznaki zbliżającej się wielkimi krokami jesieni i zmęczenia. Wakacje w tym roku planowane są dopiero na listopad, więc póki co trzeba się dogrzewać i energetyzować czymś innym - dzisiaj zupa grzybowa, najprostsza ze wszystkich i najlepsza. Z dużą ilością warzyw, doprawiona śmietanką i jedzona z kromką chleba z kubka lub prosto z garnka to jeden z takich symboli jesieni, którego nie może zabraknąć również w Waszych domach. 



Składniki (6 porcji):
500 g dowolnych, leśnych grzybów
2 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 36%
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na dość dużym ogniu na dwóch łyżkach masła rozgrzanych na patelni przez około pięć minut. Po tym czasie grzyby przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zaczynamy gotować na małym ogniu.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni, na której smażyliśmy grzyby, roztapiamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę przez dwie minuty, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zezłocenia.

Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, a ziemniaki w niewielką kostkę. Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodajemy ziemniaki i smażymy wszystko przez pięć minut, a następnie dokładamy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy całość przez kolejne pięć minut. Po tym czasie przekładamy wszystkie składniki do garnka z bulionem i gotujemy przez 15 minut.

W szklance mieszamy śmietankę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, cały czas mieszając. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...