wtorek, 16 września 2014

Placki z cukinii


Cukiniowy sezon w pełni, dlatego dzisiaj pomysł na wykorzystanie tego warzywa, które często jest przez nas bardzo niedoceniane i na które nie mamy zwykle innego pomysłu niż wrzucenie go do lecza. Tymczasem proponowane przeze mnie placki cukiniowe nie dość, że są pyszne, mają na dodatek wiele zastosowań - z dodatkiem sosów mogą służyć jako pełnowartościowy posiłek, ale mogą być także bazą obiadu, w skład którego wejdzie mięsny lub warzywny gulasz. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu można je wykorzystać jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły lub przekąskę do pracy. Zapraszam na przepis!


Składniki (2 porcje):
1 średniej wielkości cukinia
2 łyżki mleka
5 łyżek mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej lub oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją na sito do osączenia, a po piętnastu minutach dodatkowo odgniatamy ręką.

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy ją do odciśniętej cukinii. Do masy wbijamy jedno jajko, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i stopniowo dosypujemy mąkę, przez cały czas kontrolując gęstość masy. Powinna być dość zwarta i dać nabrać się na łyżkę - podobnie jak przy plackach ziemniaczanych. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub oliwy, a następnie nakładamy po jednej łyżce cukiniowej masy, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron po około dwie minuty, aż placki staną się złociste. Podajemy z dowolnymi sosami (u mnie pomidorowy i czosnkowy) lub gulaszem.

1 komentarz:

  1. spodobał mi się ten przepis! na pewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...