niedziela, 14 września 2014

Nakládaný hermelín


Jak wiadomo, Czechy piwem stoją. A jak piwo to tylko przekąski do niego. Nakladany hermelin, utopence, diabelskie tosty czy różnego rodzaju wariacje na temat mięsnych past - to wszystko można znaleźć w każdej czeskiej hospodzie. Dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta - nakládaný hermelín to ser bardzo podobny do znanego nam camemberta. Marynuje się go z czosnkiem, ostrymi papryczkami, cebulą i rozmarynem w oleju - w zasadzie im dłużej, tym lepiej, bo z biegiem czasu ser dojrzewa i staje się aksamitnie miękki. Jeśli uda się Wam gdzieś upolować oryginalny czeski hermelín, zróbcie go koniecznie według tego przepisu - jeśli jednak nie, zwykły camembert również nieźle się sprawdzi. Nakládaný hermelín powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej - osoby pełne obaw pragnę od razu uspokoić, że nie powoduje to wydzielania żadnych przykrych zapachów. Śmierdzące czeskie serki jeszcze znajdą swoje miejsce na tym blogu, ale to nie jest ta chwila. ;-)


Składniki (2 porcje):
2 sery camembert
1 duża cebula
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
olej roślinny

Wykonanie:
W moździerzu ucieramy dwie papryczki i obrane ząbki czosnku na w miarę jednolitą masę.

Przekrawamy serki na pół, smarujemy wewnątrz paprykowo - czosnkową masą i składamy z powrotem w całość. Ja pokroiłam swoje sery w trójkąciki, jednak oryginalnie nakládaný hermelín to właśnie dwie połówki posmarowane wewnątrz ostrą pastą.

Cebulę obieramy, a następnie kroimy w krążki.

W słoiku układamy na przemian plastry cebuli i kawałki camemberta. W wolną przestrzeń wkładamy dodatkowe papryczki i gałązki rozmarynu. Całość zalewamy olejem (nie używamy oliwy, która potrafi całkowicie zmienić smak tej wspaniałej przekąski). Delikatnie potrząsamy słoikiem do czasu aż wypłyną z niego wszystkie bąbelki powietrza. Wtedy zakręcamy słoik i odstawiamy go w temperaturze pokojowej na kilka dni.  Nakládaný hermelín będzie dobry już po trzech dniach, jednak im dłużej będzie się marynował, tym lepiej. Podajemy z piwem! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...