czwartek, 18 września 2014

Czosnkowa sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem


Znowu w niedoczasie, dzisiaj chcę zaproponować Wam pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym. Dietetyczna to ona nie jest, ale od czasu do czasu przecież warto trochę zgrzeszyć. ;-) Doskonale sprawdzi się na imprezę.


Składniki (duża miska):
1 niewielka kapusta pekińska
podwójna pierś z kurczaka
20 dag ulubionego żółtego sera
4 łyżki majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
1 kajzerka
3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z kostek i błonek, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez 7 minut na rozgrzanej na patelni oliwie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę pekińską dokładnie myjemy, wykrawamy zbyt twarde części, a resztę liści kroimy w poprzek w cienkie paski.

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Przygotowujemy grzanki: kajzerkę kroimy w kosteczkę, a następnie przez 5 minut prażymy na suchej patelni.

Mieszamy wszystkie składniki sałatki*.

*Grzanki najlepiej jest podawać osobno, w przeciwnym razie szybko nasiąkną sosem czosnkowym i staną się miękkie. Najlepiej posypywać nimi sałatkę już na talerzu, bezpośrednio przed jedzeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...