piątek, 8 sierpnia 2014

Pieczony camembert z czosnkiem i miodem



Są takie wieczory, kiedy po prostu padasz na twarz. Są takie wieczory, kiedy chciałbyś wreszcie nacieszyć się pewnymi rzeczami, którymi jeszcze nie zdążyłeś się nacieszyć i wreszcie obejrzeć ten widok z okna na Pałac Kultury, którym nacieszyli się już wszyscy poza Tobą. Po paru tygodniach szalonego jedzenia-co-popadnie-lub-się-nawinie, spania na kartonach i niemożności złapania oddechu musi przyjść czas na takie wyciszenie. Taki wieczór tylko dla siebie. Z lampką wina, światłami wielkiego miasta za oknem i chrupiącą bagietką z piekarni na dole. Cóż mogłoby się lepiej skomponować z tym obrazkiem jak nie czosnek. ;)

Któż z nas nie zna camemberta smażonego w panierce i podawanego z żurawiną? Prawdziwa bomba kaloryczna, ale jakże pyszna. Aby nieco ukoić wyrzuty sumienia, można przygotować ten ser pleśniowy w piekarniku. Wprawdzie nadal pozostaje gigantyczną bombą kaloryczną, ale już bez tłustej panierki - zawsze to coś, prawda? Tym razem mam dla Was propozycję trochę na słodko, trochę na wytrawnie. Zapewniam, że Wasz ulubiony miód doskonale skomponuje się z tymiankiem i cudownie rozpływającym się w ustach serem. Do tego bagietka natarta czosnkiem i podpieczona w piekarniku oraz kieliszek wina i jesteście w kulinarnym niebie. ;) To wybieranie kawałkiem chrupiącej bagietki płynnego sera z opakowania... Musicie spróbować!

Składniki (1 porcja):
1 serek camembert
1/2 bagietki
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
gałązka tymianku

Wykonanie:
Camembert najlepiej kupić w drewnianym pudełeczku - wtedy nie rozpłynie nam się w piekarniku i będzie łatwiej go przekładać. Jeśli uda się kupić taki, po prostu odwijamy go z papieru i wkładamy z powrotem do drewnianego koszyczka. Jeśli nie mamy drewnianego opakowania, odwijamy ser z papieru i kładziemy go na blasze do pieczenia na kawałku papieru do pieczenia.

Camembert nacinamy na środku na krzyż. Dwa ząbki czosnku obieramy i kroimy  w słupki, które wbijamy w różnych miejscach w ser. Gdzieniegdzie wbijamy również igiełki tymianku. Następnie polewamy serowy krążek miodem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Stan sera sprawdzamy poprzez wbicie w jego środek widelca lub wykałaczki - powinien być płynny.

Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy masłem i nacieramy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Wkładamy do piekarnika około 7 minut przez końcem pieczenia sera.

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam, chociaż kalorii mnóstwo :) Ale po co się żyje... ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...