wtorek, 12 sierpnia 2014

Jajecznica z kurkami


Sezon na kurki chyba właśnie trwa w najlepsze? Chociaż wciąż mam na koncie zero znalezionych grzybów, a moja Mama twierdzi, że na pewno pomyliłabym tę nieszczęsną kurkę z jakimś wyjątkowo rzadko występującym i wyjątkowo trującym grzybem, jajecznicę z kurkami mogę jeść codziennie. Szczególnie z tymi przyniesionymi przez kogoś prosto z lasu, bo ceny tych znalezionych na bazarowych straganach przyprawiają o zawrót głowy. ;)

Składniki (2 porcje):
4 jajka
garść kurek
łyżka masła
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pędzelkiem dokładnie oczyszczamy kurki z piasku.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy kurki i smażymy przez trzy minuty na dość sporym ogniu*.
W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Po trzech minutach smażenia kurek wlewamy na patelnię jajka. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.

*Jeśli temperatura na patelni będzie zbyt mała, kurki puszczą sok. Wtedy należy je smażyć do czasu, kiedy woda odparuje.

1 komentarz:

  1. Pyszna jajeczniczka, białko ścięte w sam raz. ;) A i grzybki sprawdzone, bo kurki to chyba trudno z jakimiś innymi pomylić, i w zadnym 'maminym atlasie okropności" ich nie ma.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...