wtorek, 22 lipca 2014

Szaszłyki z piekarnika


Szaszłyki z piekarnika? Kiedy nie ma pogody, grilla albo ochoty na niego, to chyba najlepsze rozwiązanie. Wprawdzie smakują nieco inaczej niż przydymione mięso z grilla, jednak to fantastyczny zamiennik na nieco chłodniejsze dni. Ilość warzyw dostępnych teraz na straganach zdecydowanie zachęca do eksperymentowania z kolorami i fakturami - ja na przykład uwielbiam mięciutką, przypieczoną cukinię, jednak Wy możecie nabić na patyczki do szaszłyków wszystko, na co tylko przyjdzie Wam ochota. Polecam oczywiście wcześniej zamarynować mięso - szczególnie dodatek sosu sojowego fantastycznie podkręca smak.

Składniki (4 porcje):
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie cebule
garść pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki o wymiarach ok. 2 x 2 cm. Wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Umyte cukinię paprykę kroimy na kawałki wielkości kurczaka. Obieramy cebule i kroimy je na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na trzy części. Rozdzielamy piórka. Myjemy pomidorki koktajlowe.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki szaszłyków. Wkładamy na kratkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut, obracając szaszłyki od czasu do czasu. Podajemy z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...