poniedziałek, 14 lipca 2014

Sajgonki

Warsztaty kuchni chińskiej, w których uczestniczyłam w zeszłym tygodniu i z których relacja pojawi się tutaj niebawem, zainspirowały mnie do przygotowania jednego z bardzo popularnych dań tego regionu czyli sajgonek. Te mini - naleśniczki z mięsnym lub krewetkowym farszem zawiniętym w papier ryżowy najczęściej spożywane są jako przystawka, jednak w odpowiednich ilościach jak najbardziej mogą posłużyć za pełnowartościowy obiad - spożywany jednak niezbyt często, bo smażenie w głębokim tłuszczu niestety nie sprzyja zachowaniu ładnej wakacyjnej figury. ;)



Składniki:
papier ryżowy
300 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 marchewka
1 łyżeczka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
150 g makaronu sojowego
10 suszonych grzybów mun
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki sosu rybnego
5 łyżek sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oliwy
olej do smażenia

Do podania:
sos do sajgonek

Wykonanie:
Gotujemy makaron sojowy według instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu tniemy go nożyczkami lub kroimy na małe kawałeczki. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy przez dwie minuty. Następnie dodajemy na patelnię wyciśnięte ząbki czosnku i smażymy przez kolejne dwie minuty. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce, a następnie przekładamy ją na patelnię. Mieszamy wszystko i smażymy przez 5 minut.

Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i obsmażamy je do czasu, aż zmieni kolor na brązowy. Zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy mięso z dodatkami do miski. Doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, a następnie dodajemy posiekane zioła i szczypiorek. Do miski przekładamy makaron sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy masę.

Każdy arkusz papieru ryżowego namaczamy przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Następnie na arkusz nakładamy łyżkę nadzienia i ciasno zwijamy jak krokiety. Sajgonki smażymy na kilkumilimetrowej warstwie oleju aż zezłocą się ze wszystkich stron.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sajgonki... chętnie wypróbuję twój przepis.
    Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na sajgonki z paluszkami krabowymi :)
    http://tajskiesmaki.blogspot.com/2014/06/sajgonki-z-paluszkami-krabowymi.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...