niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka z bakłażana na ciepło


Sałatka z bakłażana na ciepło była pierwszym z dań, które przygotowaliśmy na zajęciach Akademii Smaku Siemens, z których relację możecie znaleźć tutaj: klik, klik. We mnie bakłażan nieustannie wzbudza mieszane uczucia - raz wychodzi fantastyczny, innym razem przypomina raczej rozmiękłą breję bez smaku. Zdecydowanie nie ma chemii między mną a bakłażanami, dlatego tym bardziej zdziwiłam się, że sałatka składająca się wyłącznie z bakłażana może mi tak bardzo smakować. Doprawiona orientalnym sosem, jest po prostu fantastyczna. Wprawdzie bambusowy koszyczek do gotowania na parze jest ogromnym ułatwieniem w jej przygotowaniu, jednak sądzę, że nawet duże sito położone na garnku z gotującą się wodą sprawdzi się równie dobrze.

Postarajcie się zgromadzić wszystkie składniki do sosu. Jest ich dość sporo, jednak to zdecydowanie długoterminowa inwestycja - sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy czy sambal oelek to składniki niemal wszystkich chińskich potraw i z pewnością posłużą Wam bardzo długo.


Składniki (2 porcje):
1 mały bakłażan
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sambal oelek
1 łyżeczka cukru
sól do smaku

Wykonanie:
Bakłażana kroimy w podłużne plastry, a następnie w paski. Każdy pasek powinien być gruby na około 1 - 1,5 cm. Wkładamy bakłażana do naczynia do gotowania na parze, przykrywamy i gotujemy około 5 - 7 minut, aż bakłażan stanie się miękki, ale jednocześnie będzie jeszcze jędrny.

Mieszamy wszystkie pozostałe składniki, które stworzą sos. Doprawiamy go do smaku solą.

Ułożonego na talerzyku bakłażana polewamy gotowym sosem.



2 komentarze:

  1. Nie wiem czy to podmiotowe traktowanie składników do potraw nie posuwa się zbyt daleko. ;-) Bakłażan, nawet bez niczego, jest pyszny, czego nie można powiedzieć o tym zielonym obrzydlistwie, też na b - brokule. Kto chce, niech to nazywa brakiem chemii między nami. :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...