niedziela, 20 lipca 2014

Kurczak w sosie śmietanowym z bobem


Bób w mojej kuchni funkcjonuje mniej więcej tak samo jak truskawki. Kupowany na tony, znika szybciej, niż zdąży się go włożyć do lodówki. Zazwyczaj zjadany po prostu sam. Gotowany na dwa razy, dla mnie lekko twardawy z cebulką podsmażoną na maśle, dla Igora niemal rozgotowany zupełnie bez niczego. Najlepiej smakuje oczywiście w środku nocy, parzący język i wyciągany palcami prosto z miski. Znika w okamgnieniu tak, że nieczęsto udaje mi się przygotować z niego jakieś konkretne danie. Nie będę podsycać odwiecznego konfliktu pomiędzy zwolennikami bobu ze skórką a tymi, którzy go obierają - na swoją obronę powiem tylko tyle, że w skórce jest najwięcej witamin. ;)



Tym razem, o dziwo, zostało po wieczornej uczcie nieco bobu, którego nikt już nie miał siły dojeść. Połączenie z kurczakiem, kremowym sosem i ziemniaczanym puree - fantastyczne. Całe danie przygotowuje się naprawdę szybko, a w dodatku każda poświęcona sekunda jest warta tego smaku. ;)

Składniki (4 porcje):
podwójny filet z kurczaka
dwie garście ugotowanego bobu
3 łyżki serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
łyżeczka suszonego tymianku
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku

Do podania:
puree ziemniaczane

Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na cieńsze filety. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 5 - 10 minut. Czas smażenia jest uzależniony od wielkości i grubości filetów - smażymy je do momentu, aż zmiękną i nie będą surowe w środku, nie dopuszczamy jednak do ich zrumienienia. Najlepiej będzie sprawdzić stopień wysmażenia kurczaka nakłuwając go widelcem.

Na patelnię wlewamy śmietankę oraz serek mascarpone. Ugotowany wcześniej bób obieramy i również dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy tymiankiem oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez około pięć minut do czasu aż sos lekko zgęstnieje.


2 komentarze:

  1. Pychota.
    Aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, sezonowy obiadek, zjadłabym chętnie porcyjkę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...