czwartek, 10 lipca 2014

Galette z jagodami



Fioletowe zęby, fioletowe ręce, fioletowe zęby i najbardziej fioletowy i szeroki uśmiech na świecie. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby zjadanych jeszcze na ciepło jagodzianek - pomimo, a może nawet z powodu tego, że wszystko jest później fioletowe, a brzuch boli od zbyt gorącego ciasta.
Sezon na jagody w pełni, ceny na bazarku zaczynają się robić coraz bardziej znośne, a jeżeli tylko macie taką możliwość - te zebrane własnoręcznie oczywiście smakują najlepiej. Jeżeli kilka garści jagód zostanie po wakacyjnym owocowym obżarstwie, warto zrobić galette - rustykalną tartę. Im bardziej niedoskonała i koślawa, tym większy jej urok, dlatego to idealne ciasto dla początkujących w kuchni. Zróbcie tę tartę jako deser na niedzielny obiad lub po prostu w środku tygodnia do popołudniowej herbaty i jedzcie koniecznie jeszcze ciepłą, najlepiej z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Jest obłędna. :)

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag jagód
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do miski. Zimne masło kroimy na kawałki, a następnie przekładamy je do miski i zaczynamy wyrabianie ciasta, trąc w palcach kawałki masła z mąką. Po jakimś czasie powinna powstać ładna kruszonka. Dodajemy wówczas jajko, cukier puder oraz szczyptę soli, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się dobrze połączyć, można do niego dodać odrobinę zimnej wody.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt koła i pokrywamy je mąką ziemniaczaną, pozostawiając wolne brzegi o szerokości co najmniej trzech centymetrów. Mąka ziemniaczana w trakcie pieczenia ciasta wchłonie trochę soku z jagód, zapobiegając rozmoknięciu tarty.

Jagody mieszamy z cukrem, a następnie wykładamy wszystko na środek tarty. Zawijamy brzegi, zostawiając trochę wolnej przestrzeni na środku ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około pół godziny. Posypujamy tartę cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam galette! Z jagodami jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda! Ja po obiedzie też uśmiecham się na jagodowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie te fioletowe zęby to znak lata ;)

      Usuń
  3. wygląda cudownie... wtrząsnełabym całe na raz :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam taką pokusę :D Tym bardziej, że na ciepło smakuje zdecydowanie najlepiej, taka prosto z piekarnika :)

      Usuń
  4. Takiej jagodzianki jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...