wtorek, 29 lipca 2014

Chińskie pierożki


Wprawdzie lepienie chińskich pierożków w taki sposób, aby przypominały chińskie pierożki wciąż jest zadaniem ponad moje siły, jednak mogę Was zapewnić, że nawet sklejone dokładnie tak samo jak nasze poczciwe ruskie smakują fantastycznie. Co najbardziej zadziwiające, nie są wcale pracochłonne, a ciasto przygotowuje się jedynie z mąki i wody. Dzisiaj w wersji mięsnej i wegetariańskiej - do tej pory nie mogę się zdecydować, które z nich były lepsze, dlatego polecam wypróbowanie obu farszów. ;) Tym bardziej, że oba bazują praktycznie na tych samych składnikach.

Pierożki chińskie można smażyć, gotować w wodzie albo gotować na parze. W Chinach istnieje również technika smażenia na wodzie, którą dzisiaj Wam przedstawię.


Ciasto (na ok. 15 pierożków):
10 łyżek mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Farsz mięsny:
1 łyżka mieszanki mielonego czosnku i imbiru
200 g mielonego mięsa wieprzowego
10 g grzybów mun
10 g grzybków shiitake
pęczek świeżej kolendry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego

Farsz wegetariański:
1 łyżka mieszanki mielonego czosnku i imbiru
200 g krewetek
1/3 małej kapusty pekińskiej
10 g grzybów mun
10 g grzybków shiitake
pęczek świeżej kolendry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego

Sos:
8 łyżek jasnego sosu sojowego
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki mielonego czosnku



Wykonanie:
Ciasto: mieszamy mąkę i wodę, a następnie ugniatamy ciasto ręcznie aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie lekko wyrabiamy, a następnie nadajemy mu kształt długiego wałka o średnicy ok. 3 cm, który kroimy na małe kawałki (ok. 1,5 cm długości każdy). Następnie rozwałkowujemy każdy kawałek na okrągły cienki placuszek.

Farsz mięsny:
Drobno siekamy grzyby mun, grzyby shiitake oraz kolendrę, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.

Farsz wegetariański:
Ugotowane krewetki i kapustę pekińską kroimy w niewielką kosteczkę. Drobno siekamy grzyby mun, grzyby shiitake oraz kolendrę, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sos:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Pierożki:
Na środek każdego placuszka nakładamy porcję farszu, a następnie zawijamy pierożek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na niej pierożki przez około dwie minuty. Następnie na patelnię wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody (uwaga na pryskający olej!), przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez około piętnaście minut. Gotowe pierożki podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...