sobota, 12 lipca 2014

Bread and butter pudding - zapiekana chalka

Post z cyklu nie marnuję jedzenia. Może na blogu powinna pojawić się stała rubryka tego typu? Dzisiaj kreatywny pomysł na wykorzystanie czerstwej chałki, która w moim chlebaku gości dość często. Uwielbiam chałkę, ale nigdy nie udaje mi się zjeść jej na tyle szybko, żeby była super - świeża. Okazuje się, że taką lekko czerstwą chałkę można wykorzystać do przygotowania pysznego ciepłego śniadania na słodko. Dzisiaj polecam angielski bread and butter pudding. 





Składniki:
pół chałki
200 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Rozkłócone jajko mieszamy z mlekiem, cynamonem i cukrem.

Chałkę kroimy w plastry i układamy je warstwami w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy masą mleczno - jajeczną.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez około pół godziny.



2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, prosty a zarazem wyczarowałas coś smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ile wyrzutów sumienia mniej - zazwyczaj ta czerstwa chałka niestety się marnowała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...