środa, 25 czerwca 2014

Tarta na kruchym cieście z serkiem mascarpone i truskawkami



Bita śmietana, serek mascarpone i truskawki? Dziękuję, jestem w niebie. Tarta smakuje tak samo pysznie jak wygląda, ale uwaga - zdecydowanie najlepsza jest zaraz po przygotowaniu. Po kilkunastu godzinach kruche ciasto zbyt mocno nasiąka i już wcale nie jest kruche - co nie znaczy, że nie jest wciąż dobre. Ale kto by tam czekał kilkanaście godzin, zupełnie bez sensu. ;)



Składniki (na tartę o średnicy 24 cm):
200 g mąki
6 łyżek cukru pudru
100 g masła
1 jajko
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
500 g truskawek



Wykonanie:
Kroimy zimne masło na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego mąkę i dwie łyżki cukru pudru, a następnie rozdrabniamy w palcach aż powstaną okruszki. Wtedy do masy dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy całość do czasu kiedy powstanie jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na okrągły placek nieco większy niż forma do tarty. Delikatnie przekładamy ciasto do formy i wyklejamy nim brzegi. Resztki ciasta odcinamy.

Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, a następnie pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pozostały cukier puder oraz serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę do wymieszania składników. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, zostawiając na środku tarty lekkie wgłębienie.

Tartę ozdabiamy odszypułkowanymi, umytymi i przekrojonymi na ćwiartki truskawkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...