środa, 18 czerwca 2014

Bezglutenowy torcik z truskawkami


Dzisiaj jeden z przepisów, które obiecałam Wam przy okazji publikacji relacji z warsztatów Słodko bez cukru. Torcik jest cały bez - bez mąki, bez glutenu, bez cukru. Idealna propozycja dla tych, którzy są na bezglutenowej lub bezcukrowej diecie, ale mimo to chcą od czasu do czasu zjeść coś pysznego.
Torcik wyszedł naprawdę rewelacyjny i jest to mój zdecydowany faworyt spośród wszystkich słodyczy, które przygotowałyśmy w czasie warsztatów - no, może jeszcze ten likier kokosowy... ;) Puszysty migdałowy biszkopt, bita śmietana i truskawki - czego chcieć więcej. Wcale nie smakuje jakby był bez, a na pewno niczego mu nie brakuje.


Przepis oczywiście od Ani z Dietetycznie Siostro, która była organizatorką naszych warsztatów.



Składniki:
3 białka
100 g zmielonych migdałów
100 g pudru z ksylitolu
250 g śmietanki 36%
500 g truskawek

Wykonanie:
Białka mieszamy ze zmielonymi migdałami i ksylitolem, a następnie powstałą masą wypełniamy masą okrągłą foremkę o średnicy 22 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut, aż do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Studzimy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Zimną śmietankę ubijamy mikserem do czasu aż powstanie bita śmietana.

Przekrawamy zimne ciasto na pół. Na jedną część wykładamy połowę bitej śmietany i delikatnie przykrywamy drugim blatem. Wykładamy na niego resztę bitej śmietany i dekorujemy umytymi i pokrojonymi na plasterki lub ćwiartki truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...