wtorek, 27 maja 2014

Zdrowy deser dla dziecka


Dzisiaj propozycja dla mam małych urwisów, które uwielbiają słodycze, a którym mamy niekoniecznie chcą podawać kolejnego nafaszerowanego chemią batonika ze sklepu. W tym deserze jest wszystko to, co najlepsze i co uwielbiają zarówno dzieci jak i mamy dbające o przemycenie w codziennej diecie swojej pociechy pary witamin. ;) Czekolada, delikatny waniliowy serek i truskawkowa galaretka - to z perspektywy dziecka. Mega zdrowe płatki owsiane, niskokaloryczny jogurt naturalny i świeże owoce - to z perspektywy mamy. Sprytne, prawda? :)

Akcja promocyjna Winiary zainspirowała mnie do poszukania jakiejś zdrowej alternatywy dla tak uwielbianych zarówno przez dzieci jak i dorosłych deserów. To zabawa nie tylko pięknym truskawkowym kolorem, ale także smakami i fakturami poszczególnych składników. Na dnie mamy lekko chrupiące i bardzo pożywne płatki owsiane z czekoladą, następnie kremowy i cudownie waniliowy serek z jogurtu naturalnego, później najlepszą galaretkę truskawkową, a na samym wierzchu świeże owoce. Zapraszam do przygotowania!


Składniki (4 porcje):
8 łyżek płatków owsianych
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 duży kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki truskawkowej
kilka świeżych truskawek do dekoracji

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze gorącą mieszamy z płatkami owsianymi, dzielimy na cztery części i nakładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pod wpływem płynnej czekolady płatki nieco napęcznieją i będą doskonałe do jedzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, mieszając dokładnie. Kiedy nieco ostygnie, dodajemy ją do jogurtu, wsypujemy cukier waniliowy oraz dokładnie mieszamy. Tę warstwę można dodatkowo dosłodzić według osobistych preferencji. Masę dzielimy na cztery części i wylewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy w niej na około cztery godziny, aż masa dobrze stężeje.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy na jakiś czas do ostygnięcia, a następnie rozlewamy do pucharków. Ponownie wstawiamy je do lodówki do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...