sobota, 31 maja 2014

Wiosenne tortille


Doszłam ostatnio do wniosku, że maj to chyba mój ulubiony miesiąc każdego roku. Są szparagi, pojawiają się pierwsze truskawki, kwitnie bez, można przynieść do domu bukiecik pięknych konwalii, a stragany zaczynają się uginać od soczystych pomidorów i innych dobroci dojrzewających w słońcu. Buszowanie na bazarku zazwyczaj kończy się przyniesieniem ze sobą ogromnej ilości wyładowanych przeróżnymi rzeczami toreb - absolutnie nie potrafię oprzeć się żadnemu z zapachów ani kolorów, które mnie otaczają. Muszę kiedyś pokazać Wam zdjęcie mojej lodówki po takiej wyprawie. ;-)

Nagromadzenie różnego rodzaju nowalijek zdecydowanie wzmaga kreatywność. Tak oto powstał pomysł na wiosenne tortille fit - kurczak, mnóstwo warzyw, szczypiorkowy sos na bazie jogurtu naturalnego to samo zdrowie. Zachomikowane na dnie lodówki jajka od szczęśliwych podkarpackich kur też sprawdzą się idealnie w takiej kombinacji. Najlepsze w tortillach jest zaś to, że możecie do nich włożyć właściwie wszystko - tutaj równie dobrze smakowałby na przykład dodatek zielonych szparagów czy papryki, zaś szpinak możecie zastąpić dowolną ulubioną sałatą. Eksperymentujcie! To idealna alternatywa dla fast-foodowych tortilli, a smakuje naprawdę fantastycznie :)

Składniki (4 tortille):
4 placki tortilli
4 jajka
1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
garść liści szpinaku
1/4 ogórka gruntowego
1 duży filet z kurczaka
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki oliwy
szczypta wędzonej papryki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Szpinak dokładnie płuczemy i osączamy. Pomidory myjemy i kroimy na dowolne kawałki, ogórka obieramy i kroimy na plasterki.

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na dość spore kawałki. Nacieramy je solą, pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, a następnie smażymy przez około 6 minut na rozgrzanej na patelni oliwie.

Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każdą tortillę podgrzewamy przez ok. 30 sekund na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie układamy na niej, co nam w duszy gra. ;) Na koniec polewamy sosem szczypiorkowo - czosnkowym i zwijamy. Aby tortille się nie rozpadały, można je mniej więcej w 1/3 wysokości owinąć folią aluminiową.


4 komentarze:

  1. Smaczne i zdorwe takie tortille :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i najlepsze jest to, że właściwie wszystkie warzywa będą tutaj świetne :)

      Usuń
  2. Tak chcę w czerwcu jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...