czwartek, 8 maja 2014

Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi


Sezon szparagowy w pełni, zatem trzeba go jak najlepiej wykorzystać - szparagi maja to do siebie, że niestety można się nimi cieszyć bardzo krótko w ciągu roku i niedługo znikną z bazarków. Szparagowa tarta na cieście francuskim to doskonały pomysł na szybki obiad w dwadzieścia minut, fantastyczną kolację na ciepło lub przekąskę na piknik lub grilla. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki (1 duża tarta, 2-3 porcje):
1 opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
garść pomidorków koktajlowych lub 1 duży dojrzały pomidor
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku

Wykonanie:
Na blaszce rozwijamy płat ciasta francuskiego. Delikatnie nacinamy je nożem wzdłuż brzegów około 1 cm od każdej krawędzi - w ten sposób stworzymy ładnie wystającą "ramkę". Ciasto trzeba jedynie delikatnie naciąć, nie dociskając noża do końca!

W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i mielonej papryki. Powstałą masą smarujemy całą powierzchnię ciasta francuskiego - oprócz brzegów, które będą tworzyć ramkę.

Szparagi dokładnie myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a jeżeli używamy dużego pomidora - kroimy go na plastry. Układamy warzywa na tarcie w dowolny sposób.

Wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż do zrumienienia brzegów. Można podawać z sosem czosnkowym.



2 komentarze:

  1. A na wierzch może trochę raclette'a pod koniec pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł :) Ja znalazłam w lodówce resztki mozzarelli i nią posypałam niektóre kawałki tarty, też było świetne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...