sobota, 3 maja 2014

Sałatka z brokułem, serem fetą, kukurydzą i migdałami


Zielonych, wiosennych kolorów na talerzu ciąg dalszy. Jeżeli szukacie pomysłu na zdrową i kolorową sałatkę, którą można bez trudu spakować na majówkowy piknik, nie mogliście trafić lepiej - oto sałatka z brokułów, sera feta, kukurydzy i migdałów, która równie dobrze sprawdzi się podczas wypadu nad rzekę jak i jako dodatek do mięsa z grilla. Sos czosnkowy przygotujcie wcześniej, wlejcie do zakręcanego słoiczka i wymieszajcie z sałatką tuż przed podaniem.

Składniki (4 porcje):
1 brokuł
mała puszka kukurydzy konserwowej
100 g sera feta
garść płatków migdałów

Sos czosnkowy:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki wyciśniętego przez czosnku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki, pozbywając się twardej łodygi. Gotujemy w osolonej wodzie około 7 -10 minut, w zależności od preferowanej twardości brokuła.
Po ugotowaniu brokuły wkładamy na kilkanaście sekund do miski wypełnionej wodą z lodem. To zatrzyma proces gotowania oraz sprawi, że brokuł będzie jędrny i nie straci koloru. Następnie odstawiamy brokuła na sitku do ostygnięcia.

Kiedy brokuły ostygną, dzielimy je palcami na jeszcze mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser feta kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa.

Płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez około pięć minut do lekkiego zbrązowienia. Należy je od czasu do czasu delikatnie przemieszać.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz polewamy przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.


4 komentarze:

  1. Często robię to danie ale bez kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie z kukurydzą jest trochę bardziej wyraziste, ale bez też musi być super - uwielbiam brokuły :)

      Usuń
  2. Zrobiłabym, bo leży w moich możliwościach, ale bez brokuła. Jakoś nie lubię...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...