wtorek, 13 maja 2014

Pizza z salami, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi


Poszukiwania idealnego ciasta do pizzy trwają. Jak dla mnie na razie wygrywa to, które będziecie mogli zobaczyć w tym przepisie - pizza nie jest ani za cienka, ani za gruba, po prostu idealna. Chrupiąca, ale nie przesuszona. Polecam zwrócić uwagę na dodatek cukru w cieście i w sosie pomidorowym - szczególnie sos dzięki niemu ma bardzo intrygujący smak. Zdradzam też sposób na ciągnący się ser! :)
Tym, którym najbardziej odpowiada pizza na cienkim, chrupiącym cieście, przypominam poprzedni przepis: klik, klik


Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm):
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
200 g mąki
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

Dodatki:
12 plastrów salami
garść pomidorków koktajlowych
300 g startej mozzarelli

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: rozkruszone drożdże mieszamy w kubku z dwoma łyżkami wody, łyżką mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wlewamy drożdże, dodajemy oliwę, sól oraz resztę wody i wyrabiamy całość na gładkie, odchodzące od ręki ciasto. W razie potrzeby można regulować jego gęstość przez dodanie odrobiny wody lub mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku mieszamy wszystkie składniki sosu i podgrzewamy przez około piętnaście minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zredukować swoją objętość i stać się gęstszy. Po uzyskaniu pożądanej gęstości odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasto już wyrośnie, odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią. Następnie dzielimy na dwa kawałki i każdy z nich umieszczamy na podsypanej mąką stolnicy. Każdy kawałek rozciągamy rękoma do pożądanego kształtu i grubości ciasta (mnie wyszły 2 pizze o średnicy 25 cm). Tak uformowane pizze przykrywamy ściereczkami i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie smarujemy każdą pizzę sosem pomidorowym. Każdą pizzę posypujemy 100 gramami mozzarelli (jedną trzecią sera należy zostawić na później!) i układamy na niej 6 plasterków salami oraz kilka pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych. Pizze układamy na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy 15 - 20 minut do czasu zrumienienia brzegów.

Jak uzyskać efekt ciągnącego się sera na pizzy? Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik. Każdą pizzę posypujemy dodatkowymi 50 gramami mozzarelli. Przez ten krótki czas ser nie zdąży się tak bardzo zapiec i będzie się ładnie ciągnął. :)


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam wypróbować przepis!

      Usuń
  2. Super wygląda ta pizza, lepiej niż z pizzerii. Ale mi narobiłaś apetytu na taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największy problem w tym, że na kawałeczku się nie kończy :D

      Usuń
  3. ja za pizze biorę się jutro :)
    apetycznie :)
    sisterrforever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie - trzy godzinki i można mieć taką samą ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...