piątek, 23 maja 2014

Pizza flambee - z cebulą, pieczarkami i boczkiem


Zdecydowanie wpadłam ostatnio w pizzowe szaleństwo. Kiedy na ulubioną Barską nie po drodze, a pizze z sieciówek nie zachwycają, zrobienie ciasta samodzielnie nie wydaje się już takie straszne. Polecam kiedyś spróbować - wprawdzie pizza pieczona na specjalnym kamieniu albo w piecu opalanym drewnem wydaje się niedoścignionym ideałem, ale zapewniam, że zwykły piekarnik też daje radę. :)



Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm):
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
200 g mąki
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:
200 ml śmietany 22%
20 dag wędzonego boczku
30 dag pieczarek
1 cebula
300 g startej mozzarelli

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: rozkruszone drożdże mieszamy w kubku z dwoma łyżkami wody, łyżką mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wlewamy drożdże, dodajemy oliwę, sól oraz resztę wody i wyrabiamy całość na gładkie, odchodzące od ręki ciasto. W razie potrzeby można regulować jego gęstość przez dodanie odrobiny wody lub mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto już wyrośnie, odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią. Następnie dzielimy na dwa kawałki i każdy z nich umieszczamy na podsypanej mąką stolnicy. Każdy kawałek rozciągamy rękoma do pożądanego kształtu i grubości ciasta (mnie wyszły 2 pizze o średnicy 25 cm). Tak uformowane pizze przykrywamy ściereczkami i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Kroimy boczek na średniej wielkości kawałki i podsmażamy go przez około 3 minuty na patelni. Odstawiamy na bok. Następnie kroimy cebulę w piórka i smażymy przez ok. 3 minuty na łyżce oliwy, aż stanie się szklista. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy na plasterki.

Każdą pizzę smarujemy 100 ml śmietany (w tej wersji zastępuje ona tradycyjny sos pomidorowy), posypujemy około 70 g mozzarelli, a następnie układamy na niej połowę pieczarek, cebuli i boczku.

Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i pieczemy 15 - 20 minut aż do zrumienienia brzegów. Pięć minut przed końcem pieczenia każdą pizzę należy posypać pozostałymi 30 g mozzarelli - wtedy ser będzie się fantastycznie ciągnął przy jedzeniu. :)

Świetnie smakuje z dodatkowym sosem czosnkowym!



1 komentarz:

  1. Często robię pizzę na sosie śmietanowym z dodatkiem leśnych grzybów i ostrego sera. Tę śmietanową wersję też muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...