piątek, 9 maja 2014

Makaron z brokułem i serkiem mascarpone


Czy wspominałam już coś o makaronach? ;)

Składniki (2 porcje):
200 g dowolnego makaronu
1/2 główki brokuła
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie około pięciu minut, po czym odcedzamy, przelewamy szybko zimną wodą i zostawiamy na sicie do odparowania.

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, a następnie dodajemy serek mascarpone. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż do momentu, kiedy serek całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy brokuły, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z makaronem.


2 komentarze:

  1. Jak tu sięgnąć po dowolny makaron kiedy ten tu przedstawiony jest taki fajowy? ;-) A połączenie mascarpone z warzywami jest doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z każdym będzie równie pyszne, może tylko wrażenia estetyczne nieco inne ;-) Ten akurat przywieziony z Włoch, ale też już się kończy :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...