wtorek, 27 maja 2014

Bąbelkowa galaretka


Bąbelkowa galaretka.

Bąbelki w galaretce? Po kilku próbach okazało się, że jest to możliwe, trzeba tylko maksymalnie schłodzić wszystkie składniki i działać szybko. W efekcie powstaje niby zwykła galaretka, która jednak zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Delikatnie strzelające w buzi bąbelki powietrza są rewelacyjne. :)


Składniki (2 porcje):
1 opakowanie galaretki jagodowej
garść świeżych borówek
1 butelka gazowanej wody mineralnej (lub szampan w wersji dla dorosłych)

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie wstawiamy do zamrażalnika puste kieliszki lub pucharki, w których chcemy podawać galaretkę. Do zamrażalnika wstawiamy również butelkę z wodą mineralną lub szampanem.

Kiedy galaretka całkowicie wystygnie, dolewamy do niej wody lub szampana oraz delikatnie mieszamy. Szybko przelewamy galaretkę do pucharków i wstawiamy całość do zamrażalnika na piętnaście minut. Po tym czasie wciskamy w galaretkę umyte borówki i przekładamy pucharki do lodówki. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.


3 komentarze:

  1. Wersja z szampanem brzmi bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szampan zawsze brzmi kusząco :D

      Usuń
    2. na pewno wypróbuję, pomysł rewelacyjny! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...