piątek, 25 kwietnia 2014

Pizza z szynką parmeńską i mozzarellą


Ochłonęliście już po świątecznym jedzeniowym szaleństwie? Ja w tym roku starałam się zachować umiar, chociaż nie było to wcale proste przy tylu smakołykach znajdujących się na stole. W lodówce jeszcze mnóstwo wędlin i ciast, ale przecież za oknem i na pobliskim bazarku już wiosna w pełni - przytargałam dzisiaj kilka siatek z nowalijkami, zatem od jutra zaczynamy zielone gotowanie. Chłodnik już stoi w lodówce. :) Tymczasem zapraszam Was na pyszną pizzę na cienkim cieście.

Składniki (2 średnie pizze):
Ciasto:
250 g mąki
15 g świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Dodatki:
8 plasterków szynki parmeńskiej
200 g tartej mozzarelli
500 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
W miseczce mieszamy drożdże, łyżkę mąki, dwie łyżki ciepłej wody i cukier. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy masę drożdżową oraz sól i oliwę. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto ręką przez około dziesięć minut.
Po  tym czasie ciasto powinno być zwarte i sprężyste. Formujemy z niego kulę, którą wkładamy do posmarowanej wewnątrz oliwą dużej miski. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto powiększy swoją objętość mniej więcej dwukrotnie.

Przygotowujemy sos pomidorowy. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Jeżeli jest zbyt rzadki, gotujemy go przez kilkanaście minut aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja część sosu wykorzystałam do posmarowania pizzy, zaś reszta posłużyła jako dodatkowy sos.

Po godzinie odgazowujemy ciasto uderzając w nie pięścią, a następnie dzielimy na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (na grubość ok. 5 mm), smarujemy obficie sosem pomidorowym, a następnie układamy na nim plastry szynki parmeńskiej i posypujemy mozzarellą. Pizzę układamy na płaskiej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Pieczemy około 10 minut do czasu aż brzegi pizzy się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...