poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Mazurek last minute



Mazurek last minute.

Składniki:
Spód:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Polewa:
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 36%
30 g masła

Dodatki:
25 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
250 g wiśni w syropie

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier. Kroimy zimne masło na kawałki i również dodajemy do miski. Rozcieramy delikatnie składniki palcami do czasu aż masło stanie się miękkie i zacznie łączyć się z pozostałymi składnikami.
Do miski dodajemy jajko i zagniatamy ciasto przez około pięć minut, do czasu połączenia się wszystkich składników. Gdy ciasto będzie już gładkie, zawijamy je w folię aluminiową i umieszczamy na godzinę w lodówce do schłodzenia.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt nieco większy niż wymiary blaszki. Warto rozwałkowywać ciasto na kawałku folii aluminiowej lub papieru do pieczenia - wówczas będzie łatwiej przenieść go do blaszki.
Przenosimy ciasto na blachę do pieczenia. Wyrównujemy brzegi - powinny tworzyć boki o wysokości ok. 1 cm.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Do rondelka wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, do czasu rozpuszczenia się masła. Wówczas zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy do niego pokruszoną na kawałki białą czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzoną masę wylewamy na upieczony spód i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy mazurek do ostudzenia w chłodne miejsce.

250 g wiśni wraz z syropem wkładamy do rondelka i podgrzewamy kilkanaście sekund na niewielkim ogniu. Odlewamy kilka łyżek syropu do filiżanki i mieszamy z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej, po czym dodajemy całość z powrotem do rondelka, energicznie mieszając. Dodatek mąki ziemniaczanej nie jest konieczny jeżeli masz wiśnie we frużelinie lub bardzo gęstym syropie.

Na mazurku odstawionym w chłodne miejsce masa z białej czekolady powinna zgęstnieć i zastygnąć. Wykładamy na mazurek wiśnie i dekorujemy go pozostałym gęstym syropem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 25 g mlecznej czekolady z jedną łyżką masła. Roztopioną czekoladą ozdabiamy mazurek.

Przepis z modyfikacjami pochodzi od Asi: klik, klik

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...