wtorek, 18 marca 2014

Wiosenny twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem


Dzisiaj kontynuuję temat past śniadaniowych - dzisiaj prawdziwa wiosenna bomba witaminowa. Bardzo smaczna, niskokaloryczna i lekka - pasta z twarogu, rzodkiewki, ogórka i pomidorów. Doskonale komponuje się także z dodatkiem rzeżuchy lub szczypiorku oraz kubkiem gorącego kakao. Nie widzę lepszego sposobu na miły początek wiosennego dnia.

Składniki (2 porcje):
20 dag twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 dojrzały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka szklarniowego
5 rzodkiewek
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem naturalnym. Ilość jogurtu można modyfikować w zależności od upodobań co do konsystencji twarogu.
Pomidory, ogórka i rzodkiewkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w niewielkie plasterki lub kostkę. Rzodkiewkę i ogórka można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapkę z pastą twarogową można posypać dodatkowo rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...