poniedziałek, 17 marca 2014

Tirokafteri - pasta z fety, jogurtu greckiego i papryczek chili


Pasty do kanapek to świetny wynalazek. Niby to samo, co jemy na co dzień, ale pokrojone, poszatkowane, zmiksowane i wymieszane nabiera całkowicie innego smaku. Dzisiaj grecka pasta tirokafteri - brzmi dość egzotycznie, a ja dopiero niedawno zapamiętałam jej nazwę, jednak jest banalnie prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie trzech podstawowych składników, które bez trudu znajdziemy na sklepowych półkach. Po raz kolejny bardzo prosto, ale chyba właśnie o to chodzi w śniadaniu? :)

W Grecji tirokafteri podaje się jako dodatek do mięs lub warzyw na ciepło albo po prostu jako dodatek do ciepłej pity. Równie dobrze pasta smakuje jednak na świeżym, chrupiącym pieczywie lub na kromce tostowanego chleba.

Składniki:
500 ml jogurtu greckiego
250 g fety
3 - 5 ostrych papryczek (w zależności od Waszych preferencji co do ostrości pasty)
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Papryczki drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.
Dodajemy jogurt, fetę pokrojoną na kawałki i łyżkę oliwy, a następnie dokładnie miksujemy aż do połączenia składników.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

UWAGA! Zaraz po zmiksowaniu pasta będzie dość rzadka. Warto przygotować ją nieco wcześniej i wstawić do lodówki - pod wpływem chłodu bardzo zgęstnieje i będzie prawdziwą pastą. ;)

1 komentarz:

  1. Jadłam tę pastę na Krecie, jest naprawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...