środa, 12 marca 2014

Sałatka grecka


Zaklinam wiosnę - zaklinacie razem ze mną? Na biurku pojawiły się już tulipany, na ligninie kiełkuje sobie wesoło rzeżucha, a i okno coraz częściej jest otwierane. Dzisiaj okrutnie zamarzyły mi się chłodnik i szczawiowa z jajkiem. Trzymanie kciuków za wiosnę byłoby w porządku, gdyby nie to niedługo czekają mnie mocno spóźnione... narty :) Jak tak dalej pójdzie, skończy się na nieco mniej aktywnym wypoczynku czyli opalaniu na leżaczku przy stoku. :)

Tak - wiem, że oryginalnej sałatki greckiej nie podaje się z sałatą, a feta ląduje na wierzchu w jednym kawałku. Ta wersja z sałatą lodową chyba jednak na stałe zakorzeniła się w polskiej kuchni. Bez tego składnika sałatka przypomina mi bardzo bułgarską sałatkę szopską, na którą przepis na pewno kiedyś się tutaj pojawi. Polecam jedną i drugą, szczególnie jeśli uda Wam się gdzieś dorwać naprawdę dobrą fetę lub ser szopski.
Tymczasem sałatka grecka z sałatą lodową. Sztywne przestrzeganie reguł w kuchni też jest nudne. ;)

Składniki (2 porcje):
1/4 główki salaty lodowej
garść pomidorków koktajlowych lub dwa dojrzałe pomidory
1/2 ogórka gruntowego
100 g sera feta
garść czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól

Wykonanie:
Liście sałaty dokładnie płuczemy, osuszamy i rwiemy rękoma na drobne kawałki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a duże pomidory kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy rękoma - w zależności od konsystencji sera, jaki udało nam się kupić.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym oregano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...