środa, 19 marca 2014

Pasty śniadaniowe


Dzisiaj właściwie nie przepis, ale raczej propozycja na menu śniadaniowe, będąca kompilacją moich ulubionych past do kanapek. Post został przygotowany jako zgłoszenie do konkursu Środa to mała sobota współorganizowanego z marką Tymbark: klik, klik

Przygotowanie pasty śniadaniowej to zaledwie chwila, a nawet ten niewielki wysiłek sprawia, że śniadanie staje się o wiele ciekawsze i od razu smakuje inaczej, lepiej. Jeżeli dodać do tego świeże, chrupiące i jeszcze ciepłe pieczywo przyniesione z piekarni, mamy idealne śniadanie w środku tygodnia.


Pasta jajeczna
Składniki (2 porcje):
4 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
garść pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka maku

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
W misce mieszamy pokrojone jajka, majonez, musztardę, szczypiorek i mak.

Wiosenny twarożek
Składniki (2 porcje):
20 dag twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 dojrzały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka szklarniowego
5 rzodkiewek
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem naturalnym. Ilość jogurtu można modyfikować w zależności od upodobań co do konsystencji twarogu.
Pomidory, ogórka i rzodkiewkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w niewielkie plasterki lub kostkę. Rzodkiewkę i ogórka można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapkę z pastą twarogową można posypać dodatkowo rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Tirokafteri
Składniki:
500 ml jogurtu greckiego
250 g fety
3 - 5 ostrych papryczek (w zależności od Waszych preferencji co do ostrości pasty)
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Papryczki drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.
Dodajemy jogurt, fetę pokrojoną na kawałki i łyżkę oliwy, a następnie dokładnie miksujemy aż do połączenia składników.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

UWAGA! Zaraz po zmiksowaniu pasta będzie dość rzadka. Warto przygotować ją nieco wcześniej i wstawić do lodówki - pod wpływem chłodu bardzo zgęstnieje i będzie prawdziwą pastą.



Śniadanie TYMBARK

1 komentarz:

  1. KOLOROWO I POBUDZAJĄCO!
    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...