niedziela, 16 marca 2014

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem



Co jest najlepsze na śniadanie? Oczywiście, że jajka. U mnie i sadzone, i na twardo, i w postaci pasty. Ostatnio coraz bardziej przekonuję się nawet do tych na miękko, chociaż jakikolwiek ślad "gluta" je dyskwalifikuje. Pasta jajeczna to jednak zawsze miła odmiana - tym bardziej, że ma tak wiele wersji i właściwie zawsze można dodać do niej swoje ulubione składniki lub po prostu to, co znajdziemy w lodówce, a i tak jest pyszna.

Przygotowanie takiej pasty z jajek na twardo to kwestia piętnastu minut, więc tym bardziej Wam ją polecam - zawsze to jakaś miła odmiana. Kilka minut na ugotowanie jajek, kilka na połączenie składników i pyszne śniadanie gotowe. Najlepsze oczywiście z chrupiącym pieczywem i wtedy, kiedy ma się kto wybrać do sklepu po to pieczywo. ;)

Składniki (2 porcje):
4 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
garść pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka maku

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie można jeszcze chwilę poleniuchować w łóżku lub wybrać się do piekarni po świeże bułeczki. ;)
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
W misce mieszamy pokrojone jajka, majonez, musztardę, szczypiorek i mak.
U mnie wiosna w pełni, więc kanapki doczekały się jeszcze przystrojenia garścią rzeżuchy. :)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiem, jak to się dzieje, że jest tak prosta, a tak pyszna. ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...