czwartek, 27 marca 2014

Makaron z szynką szwarcwaldzką, pieczarkami i pomidorami


Jaka jest najlepsza recepta na chorowanie? Podobno napar z macierzanki, podobno gorąca kąpiel, podobno ząbek czosnku włożony do nosa, podobno mleko z miodem i masłem, podobno setka wódki... Na razie nieco opornie idzie mi zgłębianie tej wiedzy, dlatego na razie stawiam na makaron. Dobry makaron z jeszcze lepszym sosem jest zawsze dobry na wszystko - na chorobę w takim razie też powinien, czyż nie? Szczególnie wtedy, kiedy ma się kogo wygonić do sklepu po zakupy i ma kto ów makaron ugotować. W przeciwnym razie pozostaje chyba tylko pizza w dostawie. :)

Przepis z małymi modyfikacjami od Delimammy: klik, klik

Składniki (2 porcje):
łyżka oliwy
200 g ulubionego makaronu
10 średniej wielkości pieczarek
puszka pomidorów w kawałkach
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g startego parmezanu lub innego sera
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron. Kiedy woda będzie wrzała, wrzucamy makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy na niej pieczarki ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojoną w niewielkie plasterki szynkę szwarcwaldzką i smażymy całość kolejne 5 minut.
Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy sos przez 10 minut, a następnie dodajemy do niego śmietankę oraz doprawiamy całość solą i pieprzem.
Mieszamy sos z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...