poniedziałek, 10 marca 2014

Barszcz czerwony


Miało być kreatywne wykorzystanie mięsa pozostałego z gotowania rosołu i pyszne krokiety, ale jednak chyba nie tym razem - nawet bloger kulinarny miewa gorsze chwile. ;) Do krokietów za to miał być czerwony barszczyk, który z kolei udał się znakomicie. Zatem barszcz - bez krokietów. :)

Składniki (6 porcji):
1,5 kg buraków
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
100 ml koncentratu barszczu czerwonego
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sok z cytryny

Do podania:
jajko ugotowane na twardo
ugotowane i utłuczone ziemniaki

Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do nich pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zalewamy około dwoma litrami czystej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu około godziny.
Po tym czasie dolewamy zakwas lub koncentrat. Doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, a następnie przecedzamy barszcz przez sito.
Czysty barszczyk podajemy z ugotowanym jajkiem lub ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...