sobota, 8 lutego 2014

Żurek z jajkiem


Zima to jednak czas zup. Dzięki I. coraz bardziej się do nich przekonuję - wprawdzie pomidorowa z ryżem jest absolutnie niedoścignionym wzorem, ale od czasu do czasu coś dobrego też ma szansę znaleźć się na talerzu. Dzisiaj bardzo aromatyczny żurek, z boczkiem, kiełbasą, odrobiną chrzanu dla podkręcenia smaku i perfekcyjnie ugotowanymi jajkami.

Mój zakwas na chleb wprawdzie umarł śmiercią naturalną (no, może trochę mu niechcący pomogłam), ale na szczęście zakwas na żurek nie wymaga aż tyle uwagi. Jego zrobienie jest naprawdę proste, a przeszkodzić może w tym tylko jedno - fakt, że ochota na żurek napada Cię niespodziewanie i czujesz, że musisz go zrobić n a t y c h m i a s t. Wtedy można użyć gotowego zakwasu na żurek, który bez trudu kupicie w każdym sklepie - sprawdzajcie etykiety i wybierajcie taki, do którego produkcji użyto jedynie mąki, wody i przypraw.

Składniki (6 porcji):
500 ml zakwasu na żurek
2 litry bulionu warzywnego
300 g ulubionej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
5 pokruszonych suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżki majeranku
4 łyżki śmietanki 30%
sól
pieprz

Do podania:
jajka ugotowane na twardo lub półtwardo (u mnie gotowały się sześć i pół minuty)
kromka razowego chleba

Wykonanie:
Kiełbasę pokrój w półplasterki. Wędzony boczek pokrój w kostkę lub w cienkie paseczki. Kiełbasę i boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię - może być sucha. Mięso usmaży się na tłuszczu, który wytopi się po chwili z boczku. Smaż przez około pięć minut, do czasu, aż boczek stanie się chrupiący i wytopi się z niego cały tłuszcz. Delikatnie odlej z patelni większość tłuszczu, nie będzie już potrzebny.
W dużym garnku podgrzewaj bulion. Do gotującego się bulionu wlewaj stopniowo zakwas, cały czas kontrolując smak zupy - ja dodaję pół litra zakwasu, bo lubię bardziej wyrazisty smak.
Do gotującego się na niewielkim ogniu żurku dodaj usmażone kiełbasę i boczek oraz pokruszone na kawałki suszone grzyby. Obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę do garnka. Gotuj całość przez dziesięć minut, po czym przypraw chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Po kolejnych pięciu minutach gotowania na niewielkim ogniu dodaj do żurku śmietankę (aby nie powstały nieestetyczne grudni, warto ją wcześniej zahartować - wlej śmietanę do kubka i powoli dolewaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, cały czas mieszając. Dopiero gdy śmietana w kubku osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury zupy, można przelać ją do garnka).
Podawaj z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem.


1 komentarz:

  1. Widze, ze mamy podobny gust! Pomidorowa z ryzem moglabym jesc na przemian z zurkiem! I tak wlasnie w skrocie wygladaja moje polskie wakacje :D

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...