poniedziałek, 3 lutego 2014

Tortilla z musztardowo - miodowym kurczakiem i sosem czosnkowym


Mama nie jest dumna z niejedzenia przeze mnie śniadań, ale za to na pewno będzie dumna z niechęci do McDonald'sa. ;) Właściwie jedyną (oprócz lodów!) rzeczą, na którą mogę się od czasu do czasu skusić, są tortille z różnymi dodatkami. Jest to jednak tylko "od czasu do czasu", bo o wiele smaczniej i zdrowiej jest zrobić samemu tortille w domu, co i Wam polecam.



Składniki (2 porcje):
4 małe tortille kukurydziane lub dwie duże tortille pszenne
2 nieduże piersi kurczaka
czerwona cebula
papryka
kilka liści sałaty
1 pomidor
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy do smażenia
sól
pieprz

Wykonanie:
Kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Włóż go do miski, dodaj jedną łyżkę musztardy, jedną  łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, a nawet na całą noc.
Przygotuj warzywa: porwij sałatę na kawałki, pokrój czerwoną cebulę w półplasterki, paprykę w paski, a pomidora w plastry.
Przygotuj sos czosnkowy: obierz i wyciśnij dwa ząbki czosnku, wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oliwy. Smaż kurczaka przez około pięć minut, aż się ładnie zarumieni.
Na suchej patelni podgrzewaj każdą tortillę z obu stron przez około 15 - 20 sekund. Następnie smaruj każdą tortillę sosem czosnkowym, układaj na niej kawałki kurczaka i warzyw. Zwijaj gotowe tortille w rulony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...