czwartek, 13 lutego 2014

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami


Lubicie czosnek? Dzisiaj po raz kolejny potrawa z duuuuużą ilością czosnku. Na szczęście nie mam w najbliższym otoczeniu zdeklarowanych przeciwników czosnku. Jak dla mnie - im więcej, tym lepiej. ;-) W przepisie podana jest ilość, moim zdaniem, do przyjęcia dla każdego, jednak śmiało możecie dorzucić kilka ząbków więcej.

Czekam z utęsknieniem na świeży szpinak - taki nasz, polski. Ten, który kupuje się na bazarku totalnie zapiaszczony razem z innymi wiosennymi i letnimi dobrami. :) Chłodnik, szczawiowa, świeży szpinak... Odliczanie do wiosny czas - start. :))

Składniki (2 porcje):
300 g dowolnego makaronu
1 filet z kurczaka
duże opakowanie świeżych liści szpinaku lub 300 g szpinaku mrożonego
kilkanaście suszonych pomidorów
pół opakowania (60 g) niebieskiego sera pleśniowego, np. Lazur
100 ml śmietanki 36%
3 ząbki czosnku
łyżka masła
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Filet z kurczaka umyj, oczyść z błonek i kosteczek i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem (uważajcie z solą, suszone pomidory, które dodaje się na końcu, zwykle są bardzo słone!). Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż kawałki kurczaka na niewielkim ogniu przez około pięć minut. Nie powinny być zrumienione.
Zdejmij usmażonego kurczaka z patelni i rozgrzej na niej łyżkę masła. Włóż na patelnię szpinak i smaż przez około dwie minuty, aż liście zwiędną. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, smaż go tak długo dopóki nie odparuje z niego cała woda.
Do zwiędniętego szpinaku dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj z powrotem kurczaka na patelnię i zalej całość śmietanką.
Gdy śmietanka zacznie wrzeć na patelni, dodaj do niej ser pleśniowy. Warto go pokroić na kawałki, wówczas szybciej się rozpuści. Podgrzewaj całość jeszcze przez około dwie minuty, do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.
Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki.
W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszaj gorący sos z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Danie proste i szybkie do zrobienia, a jakie smaczne. Coś w sam raz dla tych, którzy nie mają zbytniego nabożeństwa do "garów". Dla tych, którzy uważają, że dania dobre to te, których nie musieli sami przyrządzać :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...