niedziela, 23 lutego 2014

Kanapka BLT


Dzisiaj kanapka BLT - czyli Bacon, Lettuce & Tomato. Chrupiący bekon, kilka liści świeżej sałaty, soczysty pomidor, odrobina sosu czosnkowego i dwie kromki chleba tostowego - zaledwie kilka składników, których kombinacja z pewnością przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy ze słodyczy najbardziej lubią boczek. :) 
Powinna też doskonale dać sobie radę z syndromem dnia następnego. ;)


Składniki (4 kanapki):
4 kromki chleba tostowego
kilka liści sałaty lodowej
4 plastry boczku
8 plastrów pomidora
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku\sól
pieprz

Wykonanie:
Pokrojony w plastry boczek smażymy na patelni bez tłuszczu lub grillujemy na patelni grillowej. Kiedy będzie chrupiący, wykładamy go na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze na rumiano. Każdą z nich smarujemy po jednej stronie sosem czosnkowym. Na jednej kromce układamy kolejno kilka liści sałaty, 2 plastry usmażonego bekonu i cztery plastry pomidora. Przykrywamy drugą kromką, układając ją stroną z sosem do wewnątrz. Przekrawamy całość po skosie, otrzymując dwie trójkątne kanapki. Można spiąć je wykałaczką. :)



3 komentarze:

  1. Jedna z moich ulubionych kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proste a jakie pyszne! koniecznie muszę zrobić takie kanapeczki !!
    Pozdrawiam,
    UMK

    OdpowiedzUsuń
  3. Przewijał mi się ten skrót na różnych kulinarnych stronach masowo, a nigdy nie przyszło mi do głowy by sprawdzić jak smakowite kryje się za nim rozwinięcie tej nazwy ;-) I dobrze, że trafiłam tutaj, zdecydowanie muszę ją zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...