czwartek, 6 lutego 2014

Chleb drożdżowy z rodzynkami z maszyny


Ostatnio coraz bardziej doceniam śniadania na słodko. Ciasto drożdżowe, ulubiony dżem, szklanka zimnego mleka... Wprawdzie nic nie zastąpi moich ulubionych croissantów z migdałami z pobliskiej piekarni, ale ich cena nie jest zbyt przyjazna dla portfela - dlatego w ruch poszła maszyna do pieczenia chleba.

Z tą maszyną to w ogóle jest dziwnie - niby fajna sprawa, niby można ustawić wszystko tak, że rano budzi nas zapach świeżo upieczonego chleba, ale to jeszcze nie jest to. Nie dotarłyśmy się w kwestii tradycyjnego pieczywa. ;) Drożdżowy chleb na słodko za to wychodzi fantastyczny.

Przepis tutaj: kilk, klik


Przepis:
555 g mąki pszennej315 ml ciepłego mleka70 g rozpuszczonego masła1 łyżeczka soli3 łyżki cukru40 g świeżych drożdży70 g rodzynek 

Wykonanie:
Pokruszone drożdże mieszamy z dwiema łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do maszyny dodajemy wszystkie składniki, ustawiamy interesujący nas program pieczenia słodkiego pieczywa (u mnie nr 6, sprawdźcie na swoich urządzeniach!), wagę bochenka (1 kg) oraz preferowany poziom wypieczenia skórki.
Po niecałych trzech godzinach cieszymy się zapachem słodkiego drożdżowego chleba. :) Następnego dnia również jest bardzo dobry!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...