wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa cebulowa



Tak się zarzekałam, że nie lubię zup, a tutaj pojawia się już kolejna. :) Podobno przeciętny Polak spożywa rocznie ponad siedemdziesiąt litrów zupy - ja tę statystykę zdecydowanie zaniżam, chociaż muszę przyznać, że zima to czas, kiedy mogę skusić się na talerz ciepłej zupy - na przykład rozgrzewającej cebulowej, która przy okazji może uratować domowy budżet ;)


Sekret dobrej cebulowej tkwi przede wszystkim w karmelizowanej cebuli. Jej długie smażenie sprawia, że staje się słodka i nabiera bardzo intensywnej brązowej barwy. Cała reszta to tylko kilka prostych składników, które znajdziemy w każdym domu.

Składniki (4 porcje):
800 g cebuli
1 litr bulionu warzywnego
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta tymianku
sól
pieprz

Do podania: grzanki i starty żółty ser

Wykonanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i poszatkuj w niezbyt cienkie piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami masła. Kiedy masło się roztopi i tłuszcze się połączą, dodaj na patelnię cebulę i smaż ją przez pół godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cebula się skarmelizuje (powinna przybrać jasnobrązowy kolor), zalej ją szklanką białego wytrawnego wina i gotuj przez chwilę aż jego część wyparuje. Przełóż zawartość patelni do większego garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj przez dwadzieścia minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie przypraw zupę solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku.

W międzyczasie na patelni przygotuj grzanki. Jeżeli masz czerstwy chleb, możesz go zutylizować właśnie w ten sposób - idealnie się do tego nada. :) Pokrój chleb lub bułkę w niewielką kostkę, a następnie praż do zrumienienia na suchej patelni.

Jeżeli masz odpowiednie na zupę miseczki żaroodporne, możesz zapiec zupę cebulową w piekarniku. Nalej zupę do miseczek, posyp grzankami i startym żółtym serem, a następnie zapiekaj przez pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Jeżeli nie dysponujesz odpowiednimi miseczkami, podawaj zupę tradycyjnie z grzankami i serem podanymi na osobnych talerzykach. Możesz także zalać zupą kromkę chleba tostowego posypaną roztopionym żółtym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...