piątek, 24 stycznia 2014

Hamburgery


Wiedzieliście, że można wywołać pożar w piekarniku? Otóż można. :) Przekonałam się o tym za sprawą mojej współlokatorki, dlatego w najbliższym czasie raczej nie będzie wielkiego pieczenia. Dzisiaj za to burgery - tradycyjnie, z dużą ilością wołowiny.


Piekarnik CHYBA przetrwał, chociaż nie jest to jeszcze takie oczywiste. Wciąż przed nim wielkie czyszczenie i pierwsze uruchomienie, więc trzymajcie kciuki ;) Z tej okazji jedynie gotowe bułeczki do hamburgerów, chociaż myślę, że po pomyślnym uruchomieniu piekarnika pojawi się tutaj przepis na domowe, bardziej maślane.

Składniki (4 burgery):
4 bułki do hamburgerów
600 g mielonej wołowiny
4 plastry żółtego sera
1 żółta cebula średniej wielkości
1 czerwona cebula
2 korniszony
4 plasterki boczku
kilka liści sałaty
1 mała papryczka chili (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego chili)
majonez
ketchup
sól
pieprz

Wykonanie:
Korniszony i czerwoną cebulę pokrój w plastry. Opłucz sałatę i w razie potrzeby porwij ją na mniejsze części.
W misce zmieszaj mieloną wołowinę i pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili lub pół łyżeczki mielonego chili. Dodaj pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj, wyrabiając mięso przez kilka minut ręką. Ja nie dodaję więcej przypraw - dobra wołowina naprawdę obroni się sama, a mięsożercom raczej nie przypadnie do gustu zagłuszanie smaku mięsa dodatkami. :)
Z mięsa uformuj cztery kotlety o średnicy nieco większej niż średnica bułki hamburgerowej. W trakcie pieczenia mięso nieco się skurczy.
Kotlety najlepiej smażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Każdego obsmażaj po około dwie i pół minuty z każdej ze stron. W trakcie smażenia nie przyciskaj mięsa do patelni! W przeciwnym razie wyciekną z niego soki, a hamburger będzie po prostu zbyt wysuszony.
W tym czasie rozgrzej małą patelnię i połóż na niej plasterki boczku. Smaż je przez około cztery minuty do wytopienia tłuszczu, a następnie jeszcze przez dwie minuty po przewróceniu ich na drugą stronę. Powinny stać się chrupiące. Odsącz je dobrze z tłuszczu - najlepiej zrobić to przekładając je na ręcznik papierowy.
Przekrój bułki hamburgerowe na pół i obsmaż krótko każdą z nich na patelni grillowej żeby zrobiły się ciepłe. Możesz też włożyć je na chwilę do rozgrzanego piekarnika lub tostera.
Bułkę posmaruj na dole majonezem. Połóż na niej liście sałaty, plaster żółtego sera i wysmażone mięso. Pod wpływem jego temperatury ser się nieco roztopi i stanie się przyjemnie ciągnący. Na hamburgerze ułóż plaster bekonu, kilka plasterków czerwonej cebuli oraz plasterki pomidora i korniszonów. Całość polej ketchupem i przykryj górną częścią bułki. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Domowe najlepsze! a jeszcze jakby pokusić się o zrobienie domowych bułek to już całkiem super, planuje takie od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogę się za nie zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...