wtorek, 28 stycznia 2014

Czosnkowa zupa krem i kilka czeskich migawek



Zimy za oknem ciąg dalszy, trzeba się jakoś rozgrzać. :)
Odpowiadając na pytanie postawione na Facebooku'u - co łączy piwo z czosnkiem? Może to dość odległe skojarzenie, ale moim zdaniem jak najbardziej uprawnione - dla mnie są to Czechy. :)


Nie wiem, jak to się dzieje, ale piwo zawsze smakuje najlepiej w Czechach. I nie jest to kwestia pochodzenia piwa (przynajmniej nie tylko), bo nawet to czeskie butelkowe upychane pojedynczo w pełnym bagażniku i przywożone do domu jest już inne. Niby smak ten sam, ale jednak czegoś brakuje. Może tej atmosfery czeskich gospód, w których kelner stawia na leżącej na Twoim stoliku kartce kreski obrazujące ilość wypitych kufli? ;)



Podobnie jest z česnečką - najlepsza jest ta, którą można w spokoju popijać z dużego kubka, kiedy siedzi się w domu owiniętym kocem i spogląda na szalejący za oknem śnieg lub deszcz. Na zimowe smutki, na przemarznięte dłonie i zachrypnięte gardło - niestety już nie na rozmowę kwalifikacyjną. ;) Wprawdzie zapach czosnku nie jest aż tak bardzo wyczuwalny jak mógłby być zważywszy na ilość użytych do produkcji zupy ząbków, ale co wrażliwsi raczej nie będą zachwyceni ;)
Zróbcie česnečkę, wypijcie cały kubek pogryzając domowymi grzankami i zawińcie się w koc z ulubioną książką w ręku - przepis na rozgrzewające i poprawiające humor popołudnie gotowy :)







Składniki (3 porcje):
10 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka masła
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu
3 łyżki śmietanki 30%
sól
pieprz

Do podania:
grzanki

Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i na niewielkim ogniu zacznij smażyć cebulę.
Obierz ząbki czosnku i lekko je rozgnieć. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć na patelnię czosnek. Smaż przez około minutę od czasu do czasu mieszając - uważaj, żeby czosnek się nie przypalił!
Kiedy cebula i czosnek będą szkliste, przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu.
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Im mniejsza, tym szybciej zupa będzie gotowa ;) Dodaj ziemniaki do garnka z zupą i gotuj całość przez około piętnaście minut - do czasu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Wtedy zdejmij zupę z ognia i rozdrobnij blenderem. Odczekaj kilka minut aż zupa nieco przestygnie, dodaj do niej trzy łyżki słodkiej śmietanki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami.


4 komentarze:

  1. Wnioskując po mocno rozanielonym spojrzeniu, kelner dawno zaprzestał stawiania kresek na tej kartce. Wracając do czosnku, pamiętam przyrządzanie bakłażana pod beszamelem, kiedy jakiś złośliwy kuchenny chochlik zamienił ząbki na główki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi zupa czosnkowa kojarzy się z zimą na stoku....
    i taaaką wielką mam ochotę na snowboard
    i jeszcze większą na zupkę czosnkową.. ;)
    rozkojarzasz mnie przed końcem sesji ;)
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam ;)
      Dla mnie zima na stoku to gorąca czekolada <3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...